2023. gada NATO samits Viļņā
Foto: NATO

NATO līderu sanāksmē Viļņā apliecināja Alianses vienotību vērtībās un nelokāmo kolektīvo gribu aizsargāt NATO teritoriju no pirmā centimetra, no pirmās minūtes.

Latvijas  prioritātes Viļņas samitā bija NATO atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšana, kā arī izrāviena panākšana Ukrainas un NATO attiecībās. Viļņas lēmumi spilgti apliecina šo prioritāšu iedzīvināšanu. Tika apstiprināti jaunie Reģionālie aizsardzības plāni, panākta vienošanās par 2% no IKP kā minimālo investīciju slieksni sabiedroto drošībā, pieņemti konkrēti lēmumi attiecībā uz Alianses gaisa un pretraķešu aizsardzības, kā arī aizsardzības industrijas kapacitātes stiprināšanu.  Viļņas samits iezīmējies kā nākamais pārliecinošais solis uz priekšu NATO Austrumu flanga nostiprināšanā.

Latvija pozitīvi vērtē Viļņā pieņemtos lēmumus attiecībā uz Ukrainas un NATO attiecībām. Viļņas samita komunikē sabiedrotie apliecināja, ka tiklīdz tas būs iespējams, Ukraina saņems uzaicinājumu pievienoties Aliansei.  Samitā panākta vienošanās atvieglot Ukrainas eventuālo iestāšanās procesu NATO, kā arī izveidota nozīmīga politiskā un praktiskā atbalsta pakotne, lai tuvinātu Ukrainu Aliansei. Samita ietvaros, ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zeļenska dalību, norisinājās inaugurālā jaunizveidotās NATO-Ukrainas Padomes sēde, kurā sabiedrotie un Ukraina tikās kā līdzvērtīgi partneri. Padomes izveide paceļ NATO un Ukrainas dialogu augstākajā līmenī, stiprinot politisko un praktisko sadarbību, kā arī paredzot konsultācijas dažādās krīzes situācijās. Lai atbalstītu Ukrainu praktiski, sabiedrotie vienojās ievērojami stiprināt NATO Visaptverošo atbalsta pakotni Ukrainai. Ar tās palīdzību NATO apņemas ilgtermiņā sniegt Ukrainai neletālu atbalstu aizsardzības plānošanā, komandvadības pilnveidošanā un vispārējās sadarbspējas veicināšanā, tādējādi tuvinot Ukrainu NATO spēku doktrīnām un standartiem. Samita lēmumi ir nozīmīgs signāls Ukrainas eiroatlantiskajai perspektīvai. To praktiskā ieviešana turpmāko gadu laikā var sekmēt Ukrainas paātrinātu uzņemšanu Aliansē.

NATO līderu sanāksme Lietuvā, Viļņā norisinājās 2023. gada 11. un 12.jūlijā.

NATO Summit Vilnius, 11 - 12 JULY 2023